Het laatste gamenieuws

Wat is de beste resolutie voor gaming?


Of je nu een hardcore gamer bent of een casual player, vaak bepaald de hardware het verschil tussen een overwinning of nederlaag. Om het meeste uit de nieuwste fps, racing of sports games te halen is goede hardware essentieel. Zo heb je niet alleen een goede computer nodig maar ook een monitor die games zo goed mogelijk weergeeft. In dit item gaan we naar het laatste kijken; welke resoluties zijn er zoal en wat past het beste bij jou?

Één van de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen van een monitor is de resolutie. 1080p is hedendaags de meest populaire resolutie, maar 1440p en 4K zijn sterk in opkomst.

1920×1080 – (Full HD) / 1080p
2560×1440 – (Quad HD) / 1440p
3840×2160 – (Ultra HD) / 4K 2160p

Zoals je hierboven kunt zien heeft 4K resolutie vier maal het aantal pixels van Full-HD. Nu lijkt het erop dat je dan het beste voor 4K kunt kiezen maar er zijn een aantal factoren die je in overweging moet nemen. De prijs van de schermen zelf, een Full-HD scherm heb je al voor ongeveer 100 euro, terwijl je voor een 4K scherm al snel tussen de 300 en 400 euro betaald. De belangrijkste factor is dat je een krachtige computer nodig hebt om 4K soepel af te kunnen spelen. Één 4K monitor staat gelijk aan vier Full-HD monitoren, lang niet alle computer kunnen dit vloeiend weergeven. Hiervoor heb je dus een high end computer nodig waardoor het prijsverschil nog een aanzienlijk stuk groter wordt. Hieronder hebben wij 2 systemen samengesteld, de eerste configuratie is geschikt om elke game probleemloos te spelen op 1080p (Full-HD) en de 2e is speciaal bedoeld voor 4K gaming.

Full-HD Game PC € 794,-
4K Ultra-HD Game PC € 1764,-

Zoals je kunt zien is het prijsverschil vrij groot. De prijs van de 4K Ultra-HD Game PC is gebaseerd op hardware die 4K op 60 fps kan runnen. Met de Full-HD Game PC kun je overigens minder veeleisende games na een paar tweaks prima op een 4K resolutie spelen. Hierbij moet je denken aan games zoals League of Legends, World of Warcraft, Minecraft en CS:GO.

Een goede tussenweg is 1440p QHD resolutie, hierbij heb je ongeveer 60% meer pixels dan bij 1080p. Hoewel de stap van 1080p naar 1440p niet erg groot lijkt, is het verschil wel degelijk merkbaar. Een 1440p scherm gaat vaak gepaard met een hoge refresh rate, wat een mooier en vloeiender beeld oplevert dan 1080p. De hardware eisen zijn eveneens een stuk minder zwaar dan bij 4K.

QHD Game PC € 919,-

Mocht je het budget hebben voor een 4K configuratie dan is dit zeker aan te raden. De nieuwste games zien er ongelofelijk indrukwekkend uit op een 4K monitor. Elke keer als je een game opstart zal je een glimlach hebben van oor tot oor. Naast het gamen zal een 4K scherm ook andere voordelen bieden. Door de hoge resolutie kun je namelijk gemakkelijk meerdere programma/vensters naast elkaar plaatsen zonder last te hebben van ruimte gebrek, een extra scherm zal hierdoor ook niet nodig zijn.

Wanneer je budget het niet toelaat om een complete 4K configuratie aan te schaffen dan is QHD (1440p) een uitstekend alternatief.

Games
Details singleplayer van Battlefield 5 bekend
Game PC Setups
Hogwarts Legacy Game PC samenstellingen
Games
Nieuwsoverzicht week 43