Games

Waarom zijn videokaarten op dit moment zo duur?


Videokaarten zijn in de afgelopen maanden flink duurder geworden en de prijzen zullen de komende tijd niet dalen. De verkrijgbaarheid is ook zeer verslechterd. Dit komt voornamelijk door het minen van cryptomunten. In dit item leggen we uitgebreid uit waarom videokaarten op dit moment zo gewild zijn en waarom je nu de hoofdprijs moet betalen.

Dankzij de videokaart kunnen games er op zijn mooist uitzien en is het één van de belangrijkste onderdelen van een PC als het gaat om gaming. Door de snelle ontwikkelingen qua techniek op gamegebied, zijn videokaarten in de afgelopen jaren veel krachtiger geworden.

Het minen van cryptomunten

Doordat de laatste generatie videokaarten zo krachtig zijn, leent dit ook erg goed voor het minen van cryptomunten. In een crypto netwerk moeten betalingen gecontroleerd worden op bijvoorbeeld dubbele betalingen of valse cryptomunten. Betalingen die goed bevonden zijn moeten vastgelegd worden in een blockchain (Dit is een zogenaamde kasboek die gedeeld wordt tussen alle gebruikers). Ook kunnen nieuwe munten gemaakt worden in een crypto netwerk. Het draaiende houden van deze handelingen/netwerken heet mining.

Voor deze handelingen moeten zware berekeningen gemaakt worden om een resultaat te kunnen zien. Hoe groter een cryptomunt wordt, hoe ingewikkelder de berekeningen zijn. Dit heeft dus ook grote invloed op het minen. Een grafische kaart is namelijk erg goed in het verwerken van deze berekeningen. Hierdoor zijn er veel videokaarten nodig om de boel draaiende te houden.

Populariteit

Omdat de populariteit van cryptocurrency de laatste maanden flink gegroeid is, is de vraag naar videokaarten immens geworden. Het gevolg is dat veel populaire videokaarten bij vele webshops uitverkocht waren of soms een levertijd hadden van 10 werkdagen.

Prijzen

Door deze snelle verkoopstijging van videokaarten zijn hierdoor de prijzen door het dak geknald. Voor een Geforce GTX 1060 betaalde je tijdens de release ongeveer € 325,-. In ongeveer 2 maanden was de prijs gestegen met maar liefst 25 procent! Nu is de verkoopprijs ongeveer € 400,-.

Nvidia wil hier een stokje voor steken en adviseert webshops om gamers voor te laten dan miners. En dat is in onze ogen een goede zaak!

Website GamePC.nl

Met een Game PC van GamePC.nl ben je zeker van veel game plezier. Al onze Game Computers zijn voorzien van kwalitatief goede hard- en software en zijn getest door ervaren gamers. Alle Game PC’s kun je naar eigen wens uitbreiden en voorzien van bijvoorbeeld een krachtigere processor, grafische kaart, meer schijfruimte, werkgeheugen en nog veel meer andere extra opties. Ga naar GamePC.nl om jouw eigen Game PC samen te stellen.

Kijk voor meer informatie op www.gamepc.nl

Videokaarten speciaal ontwikkeld voor mining

Om de gamers niet te benadelen en in te spelen op de cryptocoin markt, hebben verschillende bedrijven videokaarten ontwikkelt gericht op mining. Deze videokaarten beschikken over een speciale miningchip en hebben geen beeldschermaansluitingen.

Dit kan een oplossing zijn voor de schaarste van de huidige type (game)videokaarten.

Conclusie

De vraag naar videokaarten is op dit moment nog steeds groot en zal in de toekomst niet veel afnemen. Ontwikkelaars zijn bezig met het ontwikkelen van oplossingen en hopelijk zal hierdoor de schaarste afnemen. Maar het zal nog even duren voordat je videokaarten weer voor normale bedragen kan aanschaffen.

Game PC Setups
Overwatch 2 Game PC samenstellingen
Games
Gratis DLC voor Assassin’s Creed Odyssey
Games
Onze Game Laptops in de Hardwarehoek