Games

GTA 6 beelden zijn gelekt, hacker wil losgeld


Één van de grootste lekken in de geschiedenis van videogames en een nachtmerrie voor Rockstar Games. Onlangs zijn er 90 gameplay-clips en de broncode van GTA 6 op GTAForums gedeeld nadat een hacker de Slack-server en Confluence-wiki van Rockstar Games had gehackt.

Een gebruiker op GTAForums, genaamd de ’teapotuberhacker’, beweerde op zaterdag 17 september toegang te hebben tot de Slack-server en Confluence-Wiki (beide een samenwerkingstool) waar Rockstar Games gebruik van maakt. Om zijn bewering te onderbouwen, deelde hij een RAR-archief dat 90 gameplay-videos en screenshots van de broncode van GTA 5 en GTA 6 bevat.

GTA 6 geruchten uit 2018 blijken te kloppen

GTA6-GELEKT

Hoewel wij de meeste clips (helaas) niet hebben kunnen bekijken, blijken de videos (volgens Bleeping Computer) te zijn gemaakt door ontwikkelaars die verschillende functies in de game debuggen, zoals NPC-tracking, camerahoeken, en locaties in Vice City. Ook tonen verschillende clips zowel mannelijke als vrouwelijke hoofdpersonages. De clips bevestigen dat de details die wij in 2018 al met jullie hadden gedeeld, niet langer meer geruchten zijn. Bovendien bevatten sommige video’s zelfs gesprekken tussen de hoofdpersoon en andere NPC’s.

Een groot deel van de videos, zo niet alle, zijn inmiddels van het net gehaald op grond van copyright. Ondanks de inspanningen van Rockstar Games, zijn er nog een paar videos zichtbaar gebleven wat GTA 5 met mods lijken te zijn.

Hacker wil losgeld

GTA 6 hacker

Volgens het rapport op Bleeping Computer probeert de hacker ‘Tea Pot’ Rockstar Games af te persen om te voorkomen dat verdere gegevens (en zelfs een speelbare GTA 6 demo) worden vrijgegeven. Volgens de screenshot hierboven, accepteert de hacker aanbiedingen van minimaal $10.000 of meer, maar zegt ook de GTA 6-broncode op dit moment niet te verkopen..

Rockstar Games officiële statement

Officiële statement Rockstar Games

De lek leek volgens de zeer sceptisch GTAForums-leden legitiem te zijn omdat de videos met hoge mate van aandacht voor detail en authenticiteit zijn gemaakt. De GTAForums-leden hadden het goed gezien want Rockstar Games bevestigde de lek een dag later met de bovenstaande tweet op Twitter.

[UPDATE] Hacker inmiddels opgepakt

GTA 6 Hacker

Matthew Keys, journalist uit California, heeft op Twitter bevestigd dat de hacker in Oxfordshire Engeland, is gearresteerd voor de cyberaanval op Rockstar. De hacker is een 17-jarige die eerder dit jaar werd gearresteerd voor het hacken van Microsoft, Nvidia en Uber. De City of London Politie heeft dit bevestigd met een tweet dat vermeldt dat de tiener is aangeklaagd voor twee gevallen van schending van de voorwaarden voor borgtocht en twee gevallen van computermisbruik (Rockstar en Uber dus).

GTA Hacker 2

Games
Nieuwsoverzicht week 28
Games
De mooiste gelimiteerde game edities ooit
Games
Nieuwe modus in Fortnite Battle Royale