Games

Game PC’s vs Consoles


Al jarenlang wordt de discussie gevoerd over wat nu de betere game machine is; een (game) computer of een console? In dit item nemen de partijen het tegen elkaar op, met in de ene hoek een duur apparaat met meerdere functies en in de andere hoek een machine met eigenlijk maar één functie maar over het algemeen een stuk goedkoper.

Eigenlijk is van een eerlijk gevecht geen sprake want beide partijen liggen in een compleet ander gewichtsklasse. Toch is de strijd als sinds de jaren 80 aan de gang. In dit item proberen wij het duidelijk te maken dat deze strijd niet zomaar gewonnen kan worden.

Kosten

Eén van de grootste reden dat mensen een console boven een PC kiezen zijn de kosten. De aanschafprijs van een console ligt vaak tussen de 200 en 300 euro. Bij een PC begint de basis pas vanaf deze prijs. Je kan met een console voornamelijk gamen, terwijl je met een PC veel meer kunt. De levensduur van een console en computer zullen ongeveer gelijk zijn maar in tegenstelling tot de console, kan je een PC upgraden zodat je niet een compleet nieuwe PC hoeft te kopen. Naast de aanschaf van het apparaat moet je ook rekening houden met de kosten voor de games en de kosten voor het online abonnement die je moet afsluiten. Iedere huishouden heeft inmiddels internet wat je onbeperkt om de computer kunt gebruiken, bij consoles kan je pas online gamen als jij een abonnement van Sony of Microsoft hebt. De kosten van een abonnement bedragen ongeveer 10 euro per maand.

De prijs van een nieuwe AAA game is op de computer meestal 50 euro, bij een console gaat dezelfde titel vaak 10 á 20 euro duurder over de toonbank.

Prestaties<

De Playstation 4 en Xbox One kunnen alle games op maximaal 30 fps afspelen. Bij een computer heb je geen vaste fps omdat dit afhankelijk is van de hardware en van de game. Hoe meer je investeert in een computer hoe meer fps je zal behalen. Bij een lichte game zoals League of legends of Minecraft kan je met minimale hardware vrij gemakkelijk 60 fps halen. Op een PC kan je ook de kwaliteit van een game naar beneden schroeven zodat het beter speelbaar is, dit is niet mogelijk op een console.

Games

Met AAA titels, indie-games en klassieke games hebben pc’s een ongeëvenaarde selectie. Of je nu het nieuwste Assassin’s Creed-spel van Steam koopt of DOSBox draait om een jeugdklassieker te herbeleven.

PS4- en Xbox One-bibliotheken gaan niet zo ver terug. Je kunt sommige PS3-games spelen via PlayStation Now en sommige Xbox 360-games dankzij compatibiliteit met eerdere versies, maar over het algemeen ben je beperkt tot wat er de laatste paar jaar is uitgekomen. Sommige indie en mid tier studios doen geen moeite voor het uitbrengen van console games, omdat de kosten voor het porten van deze titels te hoog zijn.

Aan de andere kant hebben console fabrikanten één enorme voordeel: exclusieve franchises. Je hebt een Xbox One nodig om Halo te spelen; je hebt een PS4 nodig om God of War te spelen. Sommige van de beste titels van deze generatie zijn exclusief voor consoles, waaronder Sunset Overdrive,The Last of Us, Uncharted,  Bloodborne, Halo 5 en Horizon Zero Dawn.

Conclusie

Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom een PC beter is dan een console, maar bij elke reden heeft de console een prima tegen argument, zo zal de discussie nooit eindigen.

Consoles zijn goedkoper en gemakkelijker te gebruiken, maar zijn beperkter in wat ze kunnen doen. Pc’s hebben een grotere game bibliotheek en meer veelzijdigheid, maar kunnen moeilijker te repareren zijn als er iets misgaat. Het is geheel persoonlijk, zit je liever achteruit op een bank te gamen, dan zal een console een prima keus zijn. Ben je de meer een fanatieke gamer die de grote aanbod in games belangrijk vindt, dan zal je geen spijt krijgen als je een PC aanschaft.

Klik hier om een Game PC samen te stellen.

Games
Nieuwe Far Cry game onthuld door Ubisoft
Games
Details Call of Duty: Black Ops 4 onthuld!
Games
Nieuwe Hero in Overwatch