Hardware

De voordelen en nadelen van WIFI en kabel


Tegenwoordig heb je voor bijna elke game internet nodig. Is het niet voor het online spelen dan wel voor het downloaden via platformen zoals Steam. Je kan wel stellen dat het hebben van goed internet in deze tijd niet meer weg te denken is. Bedraad internet is het snelst maar niet altijd even praktisch, draadloos is makkelijk maar niet altijd even stabiel. In dit item kijken we naar de voor en nadelen van draadloos of bedraad internet.

Bedraad

Het grootste voordeel van bedraad internet is de snelheid en stabiliteit. Je benut het maximale van je internetabonnement en hebt eigenlijks nooit last van verbindingsproblemen. Voor gamen is het essentieel dat je een stabiele verbinding hebt want er is niks meer frustrerend dan om de haverklap geowned te worden doordat je een hoge latency(ping) hebt. Het grootste nadeel zit ook al in de naam; bedraad. Zit je op zolder en staat de router beneden, dan is het vaak erg lastig om hiertussen een kabel te leggen. Je dient gaten door muren te boren en kabels/stekkers op maat te maken. Dit is een tijdrovend klusje en vaak ook de reden waarom mensen voor een draadloze internetverbinding kiezen.

Draadloos

Ieder huishouden heeft tegenwoordig toegang tot Wifi. Nu lijkt de beste optie om je game computer op Wifi aan te sluiten maar voordat je dit doet zul je eerst wel enkele factoren in overweging moeten nemen. De meeste computers hebben standaard geen Wifi aansluiting. Je dient dan een Apparaat aan te schaffen die je computer verbindt met het Wifi netwerk. De goedkoopste methode is een Wifi USB stick. Deze sluit je aan op een USB poort van je computer en dan heb je verbinding met het Wifi netwerk. Dit gaat wel gepaard met meerdere nadelen; je dient de USB Wifi stick aan te schaffen en de afstand tot een goede verbinding zal beperkt zijn. Een slechte verbinding kan op meerdere manieren worden verbeterd. Zo heb je de keuze uit verschillende USB Wifi sticks, uitlopend van 300 tot 1900 Mbps. Het verschil is niet alleen de snelheid maar ook de bereikbaarheid. Zo heeft de 1900 Mbps stick 2 antennes waardoor het signaal verder reikt dan een model zonder antennes.

– Asus 300 Mbps Wifi USB stick
– Asus 1900 Mbps USB stick

Er is nog een ander manier van bedraad internet waarbij je geen kabels aan hoeft te leggen, namelijk een powerline kit. Een powerline kit stuurt internet over de elektrische bedrading die door je huis loopt. De kit bestaat uit twee adapters. één adapter plaats in een stopcontact dichtbij je router. De andere adapter plaats je in een stopcontact dichtbij de computer die je van internet wil voorzien. Verbind de eerste adapter met een meegeleverde ethernet kabel met de router en de tweede adapter op dezelfde manier met de computer. Internet zal dan via het stroomnetwerk bij je computer terecht komen.

Conclusie

Mocht je de mogelijkheid hebben om een kabel aan te leggen dan zal dit de beste optie zijn. De snelheid en stabiliteit van bekabeld internet is bij gamen geen overbodige luxe. Mocht een kabel aanleggen absoluut geen optie zijn dan is het afhankelijk van je budget wat voor jou de beste optie zal zijn. Wifi USB sticks variëren van €20.- tot €75.-. De 1900 Mbps USB stick van €75.- raden wij aan omdat dit het meest in de buurt komt van de snelheid en stabiliteit van bekabeld internet. De adapter levert extreem hoge snelheden en een zeer groot bereik. Voor niet-gamers zal de 300 Mbps USB stick meer dan voldoende zijn.

Mocht je vragen hebben over draadloos of bedraad internet, neem dan gerust contact op met onze experts via onze live chat, mail of telefoon. Wij helpen je graag verder.

Games
Nieuwe gamestoelen beschikbaar op GamePC.nl
Games
PC’s voor Mass Effect: Andromeda
Game PC Setups
De beste Game PC voor Fallout 76